At sælge sit livsværk kan være en af livets helt store rutsjebaneture. På den ene side har man sikret familiens økonomi på den lange bane og samtidigt sørget for, at virksomheden står stærkt i en omskiftelig verden. På den anden side kan man opleve et tab af både kontrol og af meningsfuldhed i sit arbejdsliv. Nu skal man så tage hul på et helt nyt kapitel og et nyt liv som formuende. Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Bemærk at denne artikel er et tillæg til en podcast om samme emne. Hvis du har mere lyst til at lytte end til at læse, så spring direkte til podcasten her.

Hvor starter man sit nye liv som formuende?

At få mere eller mindre pludselig adgang til en større formue er lidt som at overtage et hus, der skal renoveres. De bedste beslutninger tages, når man har haft tid til at være i huset i et stykke tid og vurdere lysindfald, brugsadgang og generel stemning i de forskellige rum. At beslutte hvordan man vil leve og strukturere sit liv som formuende kræver også tålmodighed, tid og overvejelser. Alle veje står åbne, men samtidig skal man i gang med et nyt kapitel, som man måske ikke helt har nået at forberede sig på.

Et godt sted at starte er at overveje det overordnede formål med formuen. Er man alene om formuehåndteringen eller skal man indtænke søskende, partner og måske ældre og yngre generationer? Hvordan kan man finde fælles fodslag og engagement? Formål kan være meget forskellige; vi vil investere i iværksætteri i Danmark, vi vil gøre en forskel i lokalmiljøet, vi vil skabe en formue, der kan holde i generationer, men fælles for dem er, at de skaber retning, roller og robusthed i ejerskabet.

Formålsovervejelserne glider naturligt over i tanker om struktur og involvering, for hvem har lyst til at tage en rolle og er de klædt på til det? Det er en anden vigtig samtale at tage i det nye formuefællesskab.

Hvordan struktureres formueforvaltningen?

Hvad så med midlerne? Hvordan sikrer man, at alt hvad man har arbejdet for i årtier vokser videre? Der er mange muligheder – og mange personer og virksomheder som står på spring for at hjælpe. Går man til sin bank, til sin revisor, til en ekstern formueforvalter eller tager man skridtet fuldt ud og etablerer egen stab i et family office? Svarene afhænger både af temperament, rådgiverne omkring én og størrelsen af formuen. Et family office er den mest omkostningstunge løsning, men til gengæld vil ens egen stab også kunne varetage meget andet end formueforvaltning.

Har man mere lyst til at køre en lean organisation, så kan man starte med at tage banken med på råd. Der findes mange dygtige bankrådgivere, som har erfaring fra lignende situationer, og som vil spørge ind til meget mere end bankforretninger for at forstå, hvordan de rådgiver bedst muligt i denne nye situation. Et andet alternativ er at mødes med en række forskellige formueforvaltere for at finde dem, hvor kemi og visioner passer bedst med eget formål og egne værdier.

Hvordan undgår man, at midlerne tager engagementet fra børnene?

Glæde over at have skabt økonomisk lettelse og råderum for sine børn, går næsten altid hånd i hånd med bekymringen for at tage drive fra næste generation, så de bliver riskiks (slang for rich kids). Der er dog mange ting, man kan gribe fat i for at sikre engagement, uddannelseslyst og ambitioner i næste generation.

  • Man kan tale med børnene om familiens værdier. Hvad står I for og hvad er vigtigt for jer. Det kunne f.eks. være at tage et studiejob, så man oplever fællesskab og anerkendelse på arbejdspladsen eller at fuldføre projekter, så som uddannelse, arbejde, hobbies m.m.
  • Sæt struktur på overdragelsen af midler og tal med næste generation om det, så de har klarhed over, om de må bede om/bruge midler til f.eks. rejser, bolig, at gå på deltid m.m.
  • Afstem forventninger i forhold til hvor meget ejerskabet må/skal fylde i jeres relation. Sæt struktur på hvornår I mødes om hvilke emner, så I 90% af tiden ’blot’ kan være familie
  • Respekter barnets/den unges grænser for, hvordan I viser velstand. De færreste børn har lyst til at være anderledes end andre, så hvis de f.eks. ikke ønsker, at deres skolekammerater ser dem blive hentet i dyre biler, så er det en god idé at lytte til dem og handle derefter.

Husk desuden på, at Center for Ejerledelses nyeste forskning viser, at børn af ejerledere har masser af drive med hjemmefra, at de klarer sig godt både i forhold til uddannelser og karrierer, og at det er et fåtal af unge mennesker, der ikke lærer at håndtere at være formuende, særligt når de har støtte og opbakning hjemmefra.

Hvis du er nysgerrig på at høre mere om, hvilke overvejelser der kan følge med et salg af virksomheden, så lyt med på denne episode af M&A360 podcasten, hvor Anne-Sofie van den Born Rehfeld fra Harbour er gæst i studiet.

Læs desuden mere om family office etablering her.

Du er også velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvordan et skræddersyet strategiforløb kunne se ud i netop jeres situation.