Svarene på disse spørgsmål er forskellige fra familie til familie, men for overskuelighedens og motivationens skyld, har vi opdelt den gode udvikling i to dimensioner, så I, i jeres familie, har et godt sted at starte.
Den gode udviklingsmodel rummer to dimensioner; den økonomiske dimension og den kompetence mæssige dimension. Med andre ord; hvordan og hvornår får næste generation overdraget midler (økonomi) og hvilke muligheder og hvilken mening giver ejerskabet for dem (kompetencer).
Den økonomiske dimension
I udviklingen af den økonomiske dimension skal det klarlægges, hvornår personerne i næste generation rent praktisk bliver formuende. Sagt med andre ord; fra hvilket alderstrin bliver formuen deres? Hver situation er unik, og derfor kan der ikke siges noget generelt om, hvilken alder der er den ideelle. Ved en stor formue kan der være fordele ved at det foregår i etaper, f.eks. omkring de 21 år, og igen ved de 25 eller 30 år.
Nogle familier vælger at knytte krav til udbetalingerne. Det kan være krav om at deltage aktivt i ejerskabet, krav om at tage en uddannelse, krav om at midlerne er øremærkede til f.eks. bolig eller uddannelse. Igen, det kommer helt an på familiens historik, værdier og temperament om rådighed over midlerne skal være afhængig af, at kravene opfyldes. Det gælder dog helt generelt, at det er en stor fordel for alle generationer, både dem der overdrager, og dem der modtager, at forløbet er konkretiseret og fastlagt i familien.
Den kompetencemæssige dimension
Her handler det om at hjælpe næste generation med at overskue ejerskabet og træde ind i rollen som ejer ved at gøre det klart for dem fra hvornår, og hvor længe de skal oplæres til ejerskabet, og fra hvornår de skal levere til ejerskabet. Helt konkret kan det handle om f.eks. at klarlægge hvornår man deltager i bestyrelsesmøder eventuelt først som observatør og senere som fuldgyldigt medlem. Fra hvornår og hvilke kompetencer kræver det at være medlem af f.eks. en investeringskomité? Fra hvornår og hvilke kompetencer kræver det at blive specialiseret i sin ejerrolle og dermed aktivt bidrage til ejerskabet? For at hjælpe næste generation til at opnå de rette kompetencer er det en stor hjælp, at de bliver uddannet i de nedenstående fem punkter, der oftest vil være definerende for familiens ejerskab.