An H&B | Hildebrandt & Brandi Company
Tilbage

Interview med Kim Kristensen: “Familieejerskabet skal altid være en holdpræstation”

Fællesskab, klar retning, stolthed over et højere, fælles formål og nødvendigheden af de vigtige samtaler om liv og død i en større sags tjeneste: Der er mange ligheder mellem officerens virke og familieejerskaber.

Derfor har vi sat Kim Kristensen stævne for at høre fra en mand, der har årtiers erfaring med begge dele. Kim Kristensen blev kåret til Årets Leder i 2009 af Lederne og er forfatter til Årets Ledelsesbog ”Følg mig” i 2015. Hans veltrænede instinkt for praktisk ledelse igennem 50 år fra krig, diplomati, erhvervsliv, det offentlige, fonde, kunst og kultur, samt ikke mindst for rådgivning af højt eksponerede familier igennem mere end 20 år, giver ham en enorm ballast for rådgivning af familieejerskaber.

Kim, i din bog ’Følg mig’ fortæller du om vigtigheden af at kunne gå forrest og turde tage ’det ultimative lederskab’. I et familieejerskab handler det meget om at kunne skabe konsensus, hvordan kan man forene begge dele i f.eks. familievirksomheden?

“Jeg mener, at det ultimative lederskab handler om, at lederen først og fremmest skal se sig selv som en træner, der gør alt for at få alle med. En træner involverer holdet i de store beslutninger og sørger for, at den enkelte kommer i spil lige der, hvor hun eller han kan yde bedst med størst motivation og passion. I familier gælder det samme. Det handler om at udvikle evnerne til at skabe involvering, dele information og have respekt for hinanden.”

At have et tydeligt formål skaber stolthed og tilhørsforhold. Det kender vi til fra mange virksomheder, organisationer m.v. Hvordan kan man efterligne den effekt i familieejerskabet?

“Alle har mål, og det er godt, men det er formål, der kitter et hold eller en familie sammen. Det overordnede formål skal man være stolt af, glædes ved og samles om. Særligt når krisen rammer. Her skal man kunne læne sig op ad formålet, holde fast, finde ro og harmoni og sejle skibet trygt i havn. For mig er det afgørende, at man kan svare helt grundlæggende på spørgsmålet: ”Hvad er meningen – ja hvad er meningen egentlig?” Når vi kan svare på det, er vi også klar til at beslutte hvad det er vi vil, vi kan og vi gør.”

En klassisk udfordring i et familieejerskab er, når nogen skal ’følge mig’, altså lade sig lede, af deres søskende, søskendes partnere eller andre, som ikke i princippet har højere ’rang’ end én selv. Hvordan håndterer man på en god måde, at ens lillebror har flest striber på skulderen?

“Der er ingen tvivl om, at lige netop dette er en situation, hvor der nemt kan opstå jalousi og misforståelser. Derfor må man ikke underkende, at det her kan blive en udfordring, og at der skal gennemføres en god proces i ro og med stor omtanke og følsomhed. Man kan med fordel starte de samtaler tidligt, så man får øvet de forskellige scenarier igennem og er et skridt foran i såvel tanke som handling, med ønsket om at undgå konflikter i familien.

Det skal stå klart, at der i princippet kan skabes roller til alle, og at alle søskende skal kunne se sig selv i den fremtid, som nu åbner sig op – også med lillesøster eller lillebror ved roret. Her hjælper en god struktur, hvor alle kan bidrage til ejerskabets forskellige fora, f.eks. familierådet, ejerrådet, i fonden eller diverse bestyrelser. Og så vil jeg desuden lede opmærksomheden tilbage på formålet. Når man er enig i retningen og de fælles mål, så lærer man at lade ens egen position fylde mindre i det store billede. Det bliver fællesskabet, der tæller. Familien er ikke – og må ikke være – en enkeltmandspræstation men en holdpræstation.”

Du har arbejdet med næste generation i årtier. Hvad er dine bedste råd til at lede unge mennesker på en måde, der skaber fællesskab og motivation?

“Det er en særlig kompetence at være dygtig til at slippe rattet OG gearstangen og lade næste generation komme til. Efter min erfaring handler det om at kunne:

  • Lytte mere end man taler
  • Være nysgerrig og anerkendende over for de unge, og den måde de går til opgaverne
  • Slippe dem. Lade dem begå fejl. Ingen af os er ufejlbarlige
  • Være det gode eksempel, som vitterligt glæder sig til at give viden og erfaringer videre
  • Tage ansvar for næste generation ved at tilbyde dem coaching, uddannelse og støtte
  • Styrke familien i alt, hvad der er muligt”

I et familieejerskab er man i et fællesskab med andre om sit virke. Men man skal også kunne stå ved egne holdninger og ambitioner. Hvad er dine bedste råd til at ’Være dig selv’, som du anbefaler i din bog? 

“At hvile i sig selv – og dermed også autentisk være sig selv – kræver for mange rigtig hårdt arbejde, selvindsigt, modenhed og selvtillid. Det er livslang læring – men en læring som er spændende, når man vælger at gå den vej.

Kunstige ledere bliver ikke fulgt – specielt ikke igennem kriser – så det er en afgørende del af dit virke for dig selv og dine omgivelser, at du er autentisk og genkendelig for alle. Det kan som nævnt kræve, at du er interesseret i at investere i sig selv, åbent og ærligt, og accepterer, at det tager tid og erfaringer at kunne være sig selv. Særligt i et familieejerskab.”

 

Vi er glade for at kunne fortælle, at Kim Kristensen er blevet en del af Harbour rådgivningsteamet som Trusted Family Advisor. Kontakt os her for at høre nærmere om rådgivning i familieejerskabet. 

Del artiklen

Hør mere

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så ring eller skriv gerne.

Anne-Sofie van den Born Rehfeld
Anne-Sofie van den Born Rehfeld
Managing Director
+45 24 89 10 70
asr@harbourfg.com
Mette Rosenkrands Johansen
Mette Rosenkrands Johansen
Director
+45 21 63 55 81
mrj@harbourfg.com
Kim Kristensen
Kim Kristensen
Trusted Family Advisor
kk@harbourfg.com